Випуски

 / 

2022

 / 

том 20 / 

випуск 2

 



Завантажити повну версію статті (в PDF форматі)

Namrata Jha, Sonia Johri, Sadhana Shrivastava, Poonam Gupta, and Kamini Yadav
«Therapeutic Approach of Watermelon (Citrullus lanatus) Rind: Biosynthesis and Characterization of Selenium Nanoparticles»
0549–0567 (2022)

PACS numbers: 78.67.Bf, 81.07.Pr, 81.70.Pg, 87.14.ej, 87.19.xj, 87.64.Cc, 87.85.Rs

Кавун (Citrullus lanatus) — дешевий і легкодоступний фрукт на місцевих ринках Індії. Шкірка, яка є зовнішнім шаром кавуна, повністю їстівна. Це єдиний фрукт з 90% води та повністю їстівний, включаючи шкірку та насіння, оскільки вони містять різні типи поживних речовин, які потрібні людському організму в повсякденному житті. Користь в організмі людини включає понижений артеріяльний тиск, наявність різних видів вітамінів (таких як вітамін A, B і C), а також різних видів мінералів, необхідних людському організму. Це дослідження спрямоване на оцінку наявности різних вторинних метаболітів у кавуновій шкірці. Вивчено терапевтичну ефективність шкірки кавуна проти токсичности акриламіду в клітинній лінії лімфоцитів. Оскільки селен є важливим мікроелементом, було зроблено спробу приготувати наночастинки селену з подальшою його характеризацією.

Keywords: наночастинки селену, УФ- і видиме випромінення, інфрачервона спектроскопія на основі Фур'є-перетвору, диференційна сканувальна калориметрія, ґранулометрична аналіза.


References
1. V. Alagesan and S. Venugopal, Bio Nano Sci., 9: 105 (2019); https://doi.org/10.1007/s12668-018-0566-8
2. C. Worarat and G. Wandee, J. Sci. Technol., 31, No. 4: 419 (2009).
3. M. Yazhiniprabha and B. Vaseeharan, Mater. Sci. Eng. C: Mater. Biol. Appl., 103: 109763 (2019); https://doi.org/10.1016/j.msec.2019.109763
4. R. Lakshmipathy, P. Reddy, B. Sarada et al., Appl. Nanosci., 5: 223 (2015); https://doi.org/10.1007/s13204-014-0309-2
5. J. K. Patra and K. H. Baek, Int. J. Nanomed., 10: 7253 (2015); https://doi.org/10.2147/IJN.S95483
6. M. Huang, J. Jiao, J. Wang, Z. Xia, and Y. Zhang, Environ. Pollut., 234: 656 (2018); https://doi.org/10.1016/j.envpol.2017.11.095
7. M. Kianfar, A. Nezami, S. Mehri, H. Hosseinzadeh, A. W. Hayes, and G. Karimi, Drug & Chem. Tox., 43, Iss. 6: 595 (2018); https://doi.org/10.1080/01480545.2018.1536140
8. M. Kopanska, R. Muchacka, J. Czecha, M. Batoryna, and G. Formicki, J. Physiol. Pharmacol., 60, No. 6: 847 (2018); https://doi.org/10.26402/jpp.2018.6.03
9. J. Kumar, S. Das, and S. L. Teoh, Front. Nut., 5: Article 14 (2018); https://doi.org/10.3389/fnut.2018.00014 10. E. Zamani, M. Shokrzadeh, and A. Ziar, S. Abedian-Kenari, and F. Shaki, Hum. Exp. Toxicol., 37, No. 8: 859 (2018); https://doi.org/10.1177/0960327117741753
11. R. Kirupagaran, A. Saritha, and S. Bhuvaneswari, J. NanoSci. Tech., 2, No. 5: 224 (2016).
12. A. Khurana, S. Tekula, M. A. Saifi, P. Venkatesh, and C. Godugu, Biomed. Pharmacother., 111: 802 (2019); https://doi.org/10.1016/j.biopha.2018.12.146
13. G. Sharma, A. R. Sharma, R. Bhavesh, J. Park, B. Ganbold, J. S. Nam, and S. S. Lee, Molecules, 19, No. 3: 2761 (2014); https://doi.org/10.3390/molecules19032761
14. W. Zhang, Z. Chen, H. Liu, L. Zhang, P. Gao, and D. Li, Col. Surf. B: Biointerfaces, 88, No. 1: 196 (2011); https://doi.org/10.1016/j.colsurfb.2011.06.031
15. M. Navarro-Alarcon and C. Cabrera-Vique, Sci. Total. Environ., 400, Nos. 1–3: 115 (2008); https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2008.06.024
16. L. Gunti, R. S. Dass, and N. K. Kalagatur, Front. Microbiol., 10: 931 (2019); https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.00931
17. K. Yamasaki, A. Hashimoto, Y. Kokusenya, T. Miyamoto, and T. Sato, Chem. Pharm. Bull., 42, No. 8: 1663 (1994); https://doi.org/10.1248/cpb.42.1663
18. R. S. Kumar, C. Venkateshwar, G. Samuel, and S. G. Rao, Int. J. Eng. Sci. Invent., 2, No. 8: 2319 (2013).
19. S. Ali, M. R. Khan, Irfanullah, M. Sajid, and Z. Zahra, BMC Complement. Altern. Med., 18: Article No. 43 (2018); https://doi.org/10.1186/s12906-018-2114-z
20. N. Srivastava and M. Mukhopadhyay, J. Clust. Sci., 26: 1473 (2015); https://doi.org/10.1007/s10876-014-0833-y
21. Q. Chu, W. Chen, R. Jia, X. Ye, Y. Li, Y. Liu, Y. Jiang, and X. Zheng, J. Hazardous Mat., 393: 122364 (2020); https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2020.122364
22. S. S. Ngema, A. K. Basson, and T. S. Maliehe, Physics and Chemistry of the Earth, Parts A/B/C, 115: 102821 (2020); https://doi.org/10.1016/j.pce.2019.102821
23. R. Pascua-Maestro, E. Gonzalez, C. Lillo, M. D. Ganfornina, J. M. Falcon-Perez, and D. Sanchez, Front. Cell Neurosci., 12: 526 (2019); https://doi.org/10.3389/fncel.2018.00526
24. H. B. Li, Y. Jiang, C. C. Wong, K. W. Cheng, and F. Chen, Anal. Bioanal. Chem., 388, No. 2: 483 (2007); https://doi.org/10.1007/s00216-007-1235-x
25. N. Srivastava and M. Mukhopadhyay, Pow. Tech., 244: 26 (2013); https://doi.org/10.1016/j.powtec.2013.03.050
26. F. Tateo and M. C. Bononi, Ital. J. Food Sci., 15: 149 (2003).
27. N. C. Bell, C. Minelli, and A. G. Shard, Anal. Methods, 5: 4591 (2013); https://doi.org/10.1039/C3AY40771C
28. M. Kazemi, A. Akbari, H. Zarrinfar et al., J. Inorg. Organomet. Polym., 30: 3036 (2020); https://doi.org/10.1007/s10904-020-01462-4
29. S. D. Clas, C. R. Dalton, and B. C. Hancock, Pharm. Sci. Technol. Today, 2, No. 8: 311 (1999); https://doi.org/10.1016/s1461-5347(99)00181-9
30. P. M. Rolim, G. P. Fidelis, C. E. A. Padilha, E. S. Santos, H. A. O. Rocha, and G. R. Macedo, Braz. J. Med. Biol. Res., 51, No. 4: 1414 (2018); https://doi.org/10.1590/1414-431x20176069

Creative Commons License
Усі статті ліцензовано на умовах Ліцензії Creative Commons із зазначенням авторства — без похідних 4.0 Міжнародна
©2003—2022 НАНОСИСТЕМЫ, НАНОМАТЕРИАЛЫ, НАНОТЕХНОЛОГИИ Институт металлофизики им. Г.В. Курдюмова Национальной Академии наук Украины.

Електрона пошта: tatar@imp.kiev.ua Телефони та адреса редакції Про збірник Угода користувача