Выпуски

 / 

2021

 / 

том 19 / 

выпуск 2

 



Завантажити повну версію статті (в PDF форматі)

M. D. Kucheruk, D. A. Zasiekin, R. O. Dymko
«Comprehensive Determination of the Toxicity of Disinfectant Developed on the Base of the Composition of the Nanosolution of Silver and Lactic Acid»
0433–0443 (2021)

PACS numbers: 81.16.Fg, 83.80.Lz, 87.18.Hf, 87.19.xb, 87.85.Rs

У статті наведено результати вивчення гострої токсичности, кумулятивної, подразної, сенсибілізувальної, шкірно-резорбтивної дій дезінфекційного засобу, — композиції наночастинок срібла та молочної кислоти, — на організм лабораторних тварин і його впливу на органи та тканини білих мишей. Визначення середньосмертельної дози досліджуваного дезінфекційного засобу проводили за адаптованою та рекомендованою для хемічних засобів методою Г. Кербера за спеціяльною формулою. Під час дослідження кумулятивної дії проводили спостереження за дослідними та контрольними тваринами. Жодна тварина не загинула. Після закінчення досліду, евтаназії та розтину забитих мишей макроскопічних змін у внутрішніх органах не встановлено. При вивченні подразної дії засобу встановлено, що протягом дослідного періоду (30 діб) нанесення 0,5, 1,0 і 2,5% розчинів не спричинило будь-яких видимих змін на поверхні шкіри та змін фізіологічних функцій дослідних тварин. За дослідження сенсибілізувальної дії встановлено, що в разі нанесення на шкіру тварин засобу у всіх досліджуваних концентраціях (100, 75 і 50%) подразна дія не спостерігалася. Дослідження наявности сенсибілізувальних властивостей показало, що після внутрішньошкірного введення у вухо мурчаків у місці введення зміни шкіри не виявляються. Аплікації засобу у сенсибілізувальній концентрації протягом 7 діб не чинили подразної дії на шкіру мурчаків. Упродовж усього досліду шкіра була чистою, звичайного кольору. За час проведення досліджень із визначення шкірно-резорбтивної дії засобу нами не було виявлено ознак токсичної дії 2,5% і 5,0% розчинів на білих мишах. Експериментально доведено, що досліджуваний дезінфекційний засіб при застосуванні його перорально в об’ємі 1 см3 у 0,5%-концентрації не спричиняє видимих патологоанатомічних змін. Встановлено, що у дослідних тварин за перорального введення 0,5%-концентрації дезінфекційного засобу не виникали гістологічні порушення в органах і тканинах. Отже, встановлено, що досліджуваний засіб на основі композиції наночастинок срібла та молочної кислоти, згідно з класифікацією речовин за токсичністю (ГОСТ 12.1.007-76), відноситься до 4 класу токсичности та не має виражених кумулятивної, подразної, сенсибілізувальної та шкірно-резорбтивної дій.

Keywords: disinfectant, silver nanoparticles, lactic acid, toxicity, laboratory animals


References
1. M. D. Kucheruk, D. A. Zasiekin, and R. O. Dymko, Nanosistemi, Nanomateriali, Nanotehnologii, 17, No. 4: 609 (2019) (in Ukrainian); https://doi.org/10.15407/nnn.17.04.609
2. A. I. Bondarchuk, V. L. Kovalenko, A. I. Chekhun et al., Veterynarna Biotekhnologiya, 24: 41 (2014) (in Ukrainian).
3. M. K. Pototskyi, Morfofunktsionalni Doslidzhennya v Normi i Patologii: Metodychni Vkazivky (Kyiv: Vydavnytstvo NAU: 2007) (in Ukrainian).
4. A. V. Hnatenko, Veterynarna Biotekhnologiya, 22: 74 (2013) (in Ukrainian).
5. V. L. Kovalenko, Metody Kontrolyu Dezinfikuyuchykh Zasobiv: Dovidnyk (Kyiv: VSP ‘IPO KNUBA’: 2014) (in Ukrainian).
6. A. I. Zavhorodniy, B. T. Stehniy, A. P. Paliy et al., Naukovi ta Praktychni Aspekty Dezinfektsii u Veterynarniy Medytsyni (Kharkiv: FOP ‘Brovin O.V.’: 2013) (in Ukrainian).
7. I. Ya. Kotsiumbas, O. H. Malyk, I. P. Patereha et al., Doklinichni Doslidzhennya Veterynarnykh Likars’kykh Zasobiv (Lviv: Triada Plyus:2006) (in Ukrainian).
8. O. M. Yakubchak, S. V. Midyk, Ya. K. Serdyukov et al., Veterynarna Medytsyna Ukrainy, 1: 28 (2006) (in Ukrainian).
9. V. L. Kovalenko and V. V. Nedosiekov, Metodychni Pidkhody Kontrolyu Dezinfikuyuchykh Zasobiv dlya Veterynarnoyi Medytsyny (Kyiv: 2011) (in Ukrainian).
10. Yu. I. Afanasiev, N. A. Yurina, E. F. Kotovskiy et al., Gistologiya, Tsitologiya i Ehmbriologiya (Moscow: Meditsina: 2002) (in Russian).
11. M. E. Dzerzhynskyi, H. V. Ostrovska, N. V. Skrypnyk, S. M. Harmatina, Histolohiia. Praktykum: Navchalnyy Posibnyk (Kyiv: Vydavnycho Poligrafichnyy Tsentr ‘Kyivskyy Universytet’: 2012) (in Ukrainian).
Creative Commons License
Усі статті ліцензовано на умовах Ліцензії Creative Commons із зазначенням авторства — без похідних 4.0 Міжнародна
©2003—2021 НАНОСИСТЕМЫ, НАНОМАТЕРИАЛЫ, НАНОТЕХНОЛОГИИ Институт металлофизики им. Г.В. Курдюмова Национальной Академии наук Украины.

Електрона пошта: tatar@imp.kiev.ua Телефони та адреса редакції Про збірник Угода користувача