Випуски

 / 

2016

 / 

том 14 / 

випуск 2

 



Скачать полную версию статьи (в PDF формате)

С. І. Покутній, П. П. Горбик
«Взаємодія електромагнетного випромінення з квантововимірними електронними станами в наногетероструктурах з квантовими точками»
0181–0190 (2016)

PACS numbers: 71.35.-y, 73.20.Mf, 73.21.La, 78.67.Hc, 81.07.Ta

Проведено теоретичні дослідження взаємодії електромагнетного поля з електронними квантововимірними станами, які виникають у квазинульвимірних наногетеросистемах, що містять напівпровідникові квантові точки. Показано, що сили осциляторів переходів, а також дипольні моменти переходів для електронних станів у квазинульвимірних наносистемах набувають гігантських значень, істотно перевищуючих типові значення відповідних величин для об’ємних матеріялів. У рамках дипольного наближення встановлено, що гігантські значення перерізів поглинання електромагнетної хвилі в досліджуваних квазинульвимірних наносистемах уможливлюють використовувати такі наносистеми в якості нових сильно поглинальних наноматеріялів в широкому діяпазоні довжин хвиль (від радіо- до видимого діяпазону спектру).

©2003—2021 наносистеми, наноматеріали, нанотехнології Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова Національної академії наук України.
Електрона пошта: tatar@imp.kiev.ua Телефони та адреса редакції про збірник Угода користувача