Випуски

 / 

2015

 / 

том 13 / 

випуск 4

 



Скачать полную версию статьи (в PDF формате)

М. А. Драпіковський, М. А. Заболотний, Ю. М. Барабаш, М. П. Куліш, О. П. Дмитренко
«Дослідження кінетики фотоіндукованих електронних переходів в наноструктурах бактеріяльних реакційних центрів за допомогою вейвлет-аналізу»
0687–0706 (2015)

PACS numbers: 36.20.-r, 82.20.-w, 82.30.-b, 82.37.Vb, 82.39.-k, 82.50.-m, 87.15.-v

Висока ефективність реакцій фотостимульованого перенесення електрона (ПЕ) у біологічних системах, в тому числі в структурі реакційних центрів, привертає увагу багатьох дослідників. Аналіз основних факторів, що визначають швидкість таких реакцій, важливий як у фундаментальному плані, так і з точки зору створення штучних систем накопичення та перетворення енергії. Встановлено, що ПЕ у біологічних системах відбувається через послідовне ПЕ в структурі білків між металовмісними центрами або органічними донорно-акцепторними групами на віддалі у 5–25 A. Досліджено кінетику електронного транспорту в бактеріяльних реакційних центрах (РЦ). Досліджено процеси релаксації та фотоіндуковані структурні зміни в молекулярних комплексах РЦ Rhodobacter spharoides у процесі внутрішньомолекулярного ПЕ. Представлено результати експериментального дослідження залежности мікрошвидкостей переходу між донором та акцептором від інтенсивности та часу засвічення РЦ, а також теоретичного аналізу релаксаційних кривих за допомогою вейвлет-перетворів.

©2003—2021 наносистеми, наноматеріали, нанотехнології Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова Національної академії наук України.
Електрона пошта: tatar@imp.kiev.ua Телефони та адреса редакції про збірник Угода користувача