Випуски

 / 

2015

 / 

том 13 / 

випуск 4

 



Скачать полную версию статьи (в PDF формате)

В. Л. Демченко, В. И. Штомпель, Л. А. Гончаренко
«Структура и термомеханические свойства нанокомпозитов на основе пектина, полиэтиленимина и наночастиц меди, сформированных под действием постоянных магнитного или электрического полей»
0649–0659 (2015)

PACS numbers: 44.10.+i, 62.23.Pq, 64.70.P-, 65.40.De, 68.37.Lp, 83.60.Np

Методами ширококутової рентґенографії та термомеханічної аналізи досліджено вплив постійних магнетного й електричного полів на структуру та властивості нанокомпозитів на основі пектину, поліетиленіміну та наночастинок міді. Встановлено, що хімічне відновлення катіонів Cu2? у потрійних поліелектроліт-металевих комплексах під дією постійних магнетного й електричного полів відбувається з утворенням нанокомпозиту на основі поліелектролітного комплексу (ПЕК) і наночастинок тільки металевої фази міді, тоді як у вихідному стані (без дії поля) формуються нанокомпозити ПЕК–Сu/Cu2O. Методою термомеханічної аналізи показано, що під дією постійних фізичних полів формуються нанокомпозити ПЕК–Сu із більш високими значеннями температури структурного склування.

©2003—2021 наносистеми, наноматеріали, нанотехнології Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова Національної академії наук України.
Електрона пошта: tatar@imp.kiev.ua Телефони та адреса редакції про збірник Угода користувача