Випуски

 / 

2009

 / 

том 7 / 

випуск 1

 



Скачать полную версию статьи (в PDF формате)

И. А. Любинин, М. В. Курбатова, К. Э. Гринкевич, Л. М. Куликов, Н. Б. Кёниг, Л. Г. Аксельруд, В. Н. Давыдов
«Трибологические свойства новых смазочных композиций с участием твердых наносмазок — нанокристаллических дисульфидов молибдена и вольфрама »
0271–0278 (2009)

PACS numbers: 61.46.Hk, 62.20.Qp, 81.40.Pq, 83.50.Lh

Досліджено трибологічні властивості нових мастильних композицій за участю наномастил, — нанокристалічних дисульфідів молібдену та вольфраму (шаруватих наноструктур 2Н-MoS2, 2Н-WS2), — в порівнянні з мікронними порошками природнього дисульфіду молібдену. Показано, що використання композицій нанокристалічний 2Н-MoS2–вуглецеві нанорурки перспективне для створення універсальних мастильних матеріялів на основі масла І-20 з поліпшеними трибологічними властивостями. Встановлено, що втілення нанокристалічного 2Н-MoS2 в бентонітове мастило практично не впливає на його реологічні та фізико-хемічні властивості. Запропоновані мастильні композиції на основі бентонітового мастила з домішками нанокристалічного 2Н-MoS2 мають поліпшені трибологічні властивості порівняно з аналогічними характеристиками зарубіжних бентонітових мастил.

©2003—2021 наносистеми, наноматеріали, нанотехнології Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова Національної академії наук України.
Електрона пошта: tatar@imp.kiev.ua Телефони та адреса редакції про збірник Угода користувача