Завантажити повну версію статті (в PDF форматі)
Abhigyan Ganguly, Saradindu Panda, and Siddhartha Sankar Nath
Effect of Polymer Concentration on Size and Optical Properties of PbS Quantum Dots Embedded in PVA
0769–0776 (2022)
PACS numbers: 68.37.Og, 68.65.Hb, 78.55.-m, 78.67.Hc, 81.07.Ta, 81.16.Be, 82.35.Np
Властивості матеріялів різко змінюються, коли речовина виконує перехід від 1D-, 2D-, 3D- до 0D-виміру. Квантові точки сульфіду Плюмбуму (PbS), вбудовані в полівініловий спирт (ПВС), синтезуються за допомогою хемічної методи синтези «в одному горщику». Беруться різні концентрації органічної матриці, а для кожного випадку вивчається розмір квантових точок і оптичні властивості. Зразок був проаналізований за допомогою абсорбційної спектроскопії у видимій й ультрафіолетовій областях світла, рентґеноструктурного дослідження, електронної мікроскопії з високою роздільчою здатністю та флюоресцентної спектроскопії. Повідомляється про вплив підвищення обмежувальної концентрації ПВС на структурні й оптичні властивості.
Keywords: PbS, квантові точки, полівініловий спирт, синтеза «в одному горщику», нанотехнології.
References
- D. Bera and L. Qian, Materials, 33390, No. 4: 2260 (2010); https://doi.org/10.3390/ma3042260
- Ting-You Li, Xuezhu Xu, Chun-Ho Lin, Xinwei Guan, Wei-Hao Hsu, Meng-Lin Tsai, Xiaosheng Fang, Tom Wu, and Jr-Hau He, Advanced Science, 7, Iss. 17: 1902439 (2020); https://doi.org/10.1002/advs.201902439
- Z. Fan, P. Chang, J. G. Lu, App. Phys. Let., 85, No. 25: 6128 (2004); https://doi.org/10.1063/1.1841453
- H. J. Lee, D. Y. Kim, J. S. Yoo, J. Bang, S. Kim, and S. M. Park, Bull. Korean Chem. Soc., 28: 953 (2007); https://doi.org/10.5012/bkcs.2007.28.6.953
- K. Zhu, N. R. Neale, A. Miedaner, and A. J. Frank, Nano Lett., 7, Iss. 1: 69 (2007); https://doi.org/10.1021/nl062000o
- B. Debnath, G. Halder, and S. Bhattacharya, Sci. Adv. Mat., 6, No. 6: 1160 (2014); https://doi.org/10.1166/sam.2014.1881
- A. Ganguly, S. S. Nath, and M. Choudhury, IEEE J. Photovolt., 8, No. 6: 1656 (2018); https://doi.org/10.1109/JPHOTOV.2018.2861748
- Soumee Chakraborty, S. Dhara, T. R. Ravindran et al., AIP Advances, 1: 032135 (2011); https://doi.org/10.1063/1.3628347
- P. K. Santra and P. V. Kamat, J. Am. Chem. Soc., 134: 2508 (2012); https://doi.org/10.1021/ja211224s
- A. Ganguly, S. S. Nath, and M. Choudhury, IEEE Photo. Tech. Lett., 30, Iss. 19: 1735 (2018); https://doi.org/10.1109/LPT.2018.2868517
- Q. Zhang, P. Yu, Y. Fan et al., Angewandte Chemie, 133, No. 8: 4013 (2020); https://doi.org/10.1002/ange.202012427
- Y. C. Lin, M. R. Liang, Y. C. Lin, and C. T. Chen, Chemistry — A Euro. J., 17, No. 46: 13059 (2011); https://doi.org/10.1002/chem.201101540
- E. Hutter and D. Maysinger, Micro. Res. Tech., 74, No. 7: 604 (2010); https://doi.org/10.1002/jemt.20928
|