Випуски

 / 

2015

 / 

том 13 / 

випуск 2

 



Скачать полную версию статьи (в PDF формате)

С. В. Шевченко
«Формирование микроструктуры поликристаллических материалов и статистика распределения зёрен по их средним размерам: возможность описания на основе уравнения коагуляции Смолуховского »
0371–0388 (2015)

PACS numbers: 05.10.Ln, 61.43.Gt, 61.72.-y, 64.60.De, 68.55.jm, 81.07.Wx, 81.10.Jt

У роботі надано короткий аналіз загальноприйнятих підходів до пояснення експериментально встановлених функцій розподілу зерен (ступеня однорідности мікроструктури) у полікристалічних тілах і запропоновано новий підхід до проблеми, який ґрунтується на результатах теорії коаґуляції за Смолуховським. Встановлено, що певні точні розв’язки рівняння коаґуляції є підставою для ґрунтовного пояснення кінетики й асимптотичної поведінки функції розподілу зерен за їхнім середнім розміром у процесах кристалізації аморфних стопів, росту кристалічного зерна та рекристалізації. Проведено моделювання поведінки функцій розподілу зерен за їхнім середнім розміром як розв’язку відповідного рівняння Смолуховського, а також безпосереднє тривимірне мікроструктурне моделювання формування нової фази у твердому стані шляхом зародкування та росту. Встановлено, що таке моделювання відтворює реалістичні мікроструктури та функції розподілу.

©2003—2021 наносистеми, наноматеріали, нанотехнології Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова Національної академії наук України.
Електрона пошта: tatar@imp.kiev.ua Телефони та адреса редакції про збірник Угода користувача