Випуски

 / 

2012

 / 

том 10 / 

випуск 1

 



Скачать полную версию статьи (в PDF формате)

В. М. Ищук, Н. А. Спиридонов
«Создание наноструктур за счёт сегнето-антисегнетоэлектрического фазового превращения. Опти-ческие материалы с отрицательным коэффициентом прелом-ления»
0105–0114 (2012)

PACS numbers: наноструктурные плёнки, диоксид циркония, технология Tape Casting, интерференция

Внаслідок малої відмінности вільних енергій сеґнето- (СЕ) та антисеґнетоелектричного (АСЕ) станів, у твердих розчинах на основі цирконату-титанату олива в об’ємі зразків співіснують домени СЕ- і АСЕ-фаз, що мають розміри порядку 200–300 A. Когерентний характер міжфазних меж призводить до концентрації пружніх напружень вздовж цих меж. Внаслідок того, що еквівалентні вузли кристалічної ґратниці займають йони з різними розмірами, ці напруження обумовлюють локальний розпад твердого розчину: більші за розмірами йони витискаються в домени з більшими параметрами кристалічної ґратниці, а «малі» йони — у домени з меншими параметрами ґратниці. Розміри сеґреґатів, що утворилися, складають порядку 80–150 A. За рахунок керування процесом локального розпаду твердого розчи-ну можна одержувати функціональні матеріяли з різноманітними наборами фізичних параметрів.

©2003—2021 наносистеми, наноматеріали, нанотехнології Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова Національної академії наук України.
Електрона пошта: tatar@imp.kiev.ua Телефони та адреса редакції про збірник Угода користувача