Випуски

 / 

2008

 / 

том 6 / 

випуск 2

 



Скачать полную версию статьи (в PDF формате)

Ю. Б. Борковская, В. Н. Шилов, Н. П. Бондаренко
«Образование наноразмерных железо-кислородных структур в системе Fe0–H2O–O2 и способы управления процессами фазообразования»
0395–0409 (2008)

PACS numbers: 43.35.+d, 72.50.+b, 82.45.-h, 82.70.Kj, 82.80.Bg

Робота стосується розширення области параметрів, для яких є можливим аналітичний розгляд електроакустичного ефекту в концентрованих су- спензіях нанорозмірних частинок. Для таких суспензій розмір частинок та віддаль між їхніми поверхнями є одного порядку малости або навіть малі у порівнянні з товщиною подвійного електричного шару (ПЕШ), що робить непридатним наближення малої товщини ПЕШ, яке широко вико- ристовується. Робота є узагальненням статті [1], в котрій було знайдено вираз для кольоїдного вібраційного струму в граничнім випадку сильного перекриття ПЕШ сусідніх частинок (квазигомогенне наближення). Ми вирахували поправку до вібраційного струму у першім наближенні за ма- лим параметром, що дорівнює відношенню віддалі між поверхнями сусід- ніх частинок до товщини ПЕШ. Це дозволило описати вплив неоднорідно- сти об’ємного заряду в поровім просторі суспензій на електроакустичний ефект та визначити межі застосування квазигомогенного наближення.

©2003—2021 наносистеми, наноматеріали, нанотехнології Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова Національної академії наук України.
Електрона пошта: tatar@imp.kiev.ua Телефони та адреса редакції про збірник Угода користувача