|
||||||||||||||||||||||||
Завантажити повну версію статті (в PDF форматі)
T. S. Skoblo, S. P. Romaniuk, V. M. Romanchenko, E. L. Belkin, T. V. Maltsev, R. M. Muratov
Запропоновано новий технологічний процес загартовування тонкостінних ножів товщиною у 0,64 мм з різальним пругом у 0,1 мм, що використовуються у кондитерському виробництві. Для загартування їх був використаний йонно-плазмовий метод нанесення наноструктурованого багатошарового покриття TiN. Проведено статистичні дослідження експлуатаційної стійкости такого інструменту у промисловому виробництві для подрібнення горіхів. Аналіза одержаних результатів показала, що їхній експлуатаційний опір коливається в широких межах від 10 до 210 робочих змін. У той же час поверхнево-зміцнювальне покриття, нанесене товщиною у 3,3 мкм, не повністю зношується. Основними причинами виходу з ладу такого інструменту в роботі є низька якість виробів з металу та продуктів оброблення, що викликають пори та тріщини, інтенсифікація процесів дифузії й утворення зон неоднорідности розподілу фазових компонентів. Досліджено кінетику змін структури, ступінь її неоднорідности в робочому шарі під час дифузійних процесів, що відбуваються під час роботи та відповідають за утворення дефектів і деґрадацію структури. Експериментально-теоретичні методи опису структурних змін на поверхні тертя ножів виявили характер розвитку їхньої пошкоджуваности на основі утворення зон з різною щільністю осколків (зони стиснення та вакууму), що чергуються. Keywords: nanostructured coating, thin-walled tool, operational resistance, heterogeneity, diffusion of components, defects
References
|
||||||||||||||||||||||||
|